Divat,  Divatcégek

Az ördög Pradát visel

Bár már a legtöbb divatkedvelő látta ezt a filmet, de vajon mit is tudunk a Prada divatcégről, magáról? A következőkben megismertetem veletek a név több mint 100 éves fennállásának történetét, és hogy hogyan is vált egy kis bőrárut forgalmazó üzlet hatalmas divatóriássá.

ymre-stiekema-prada-nimue-smit-anna-viktoriya-lo-wallpaper-wallpaper-3bc75256e75326325a2e197d2a448308-large-1037995

A Prada név egyet jelent a divattal, eleganciával és luxussal. Az olasz divatmárka fő irányvonala – kezdetek óta – a bőrből készült cipők, táskák, és luxus színvonalú ruhák készítése. Jelenleg az egyik legbefolyásosabb divatcégek egyike. Sokak számára státuszszimbólummá vált. A cég célkitűzése, hogy kollekciójával a mindennapok egyhangúságát a divat varázsával izgalmasabbá tegye. Kerülve a harsány formákat és színeket, marad meg a visszafogott eleganciánál, méltóságteljességnél és kecsességnél.

jó

A céget 1913-ban alapították Milánóban Fratelli Prada néven, és saját készítésű bőráruval kereskedtek. A Práda testvérek emellett Angliából importált utazóládákat és táskákat is árultak. Az üzletnek egyre növekedett népszerűsége, egyre nagyobb méreteket öltött, és később a nemesség köreiben is elterjedt a neve. Mario Prada halála után dédunokája, Miuccia Prada vette át a céget. Miután 1977-ben férjhez ment, Patrizio Bertellivelhoz, aki szintén saját bőráru üzletét vezette, megindulhatott a Prada cég világsikerhez vezető útjára. Férje segítségével a legnagyobb cégek közé juttathatta a nevet, az ő javaslatára kezdtek el új, saját táska és bőráru kollekciókat tervezni. A Prada cég első sikerterméke fekete nejlonból készült, vízhatlan táska volt. A cég terjeszkedni kezdett, előbb megnyitotta második üzletét Milánóban, majd Firenzében, majd külföldön is terjeszkedni kezdett, üzleteket nyitott Párizsban, Madridban és New Yorkban. Első már ruhákat is magában foglaló kollekciója 1989-ban jelent meg, és ezután már készen állt, hogy meghódítsa az egész világot és vezető divatmárkává vallhasson.

Prada

A ruhákat luxusminőségű anyagok jellemzik, amelyek egyszerű, letisztult vonalvezetéssel társulnak. Darabjai főleg fekete, szürke, barna és krém színűek. Miuccia Prada stilusára jellemző a szokatlan anyagkombináció. Sok céggel ellentétben a tervező számára fontos a célszerűség, hordhatóság, kénylem. A cég nagy titka a folyamatos megújulás és a meghökkentés. A figyelmet mindig magára vonja, és káprázatával magához láncolja a szemeket. A divatcég főleg magas beosztású dolgozó nőket célozza meg, akiknek egyaránt fontos az elegancia, a stílusosság és a luxus.

prada-wallpaper-prada-wallpaper-41

A divatcég 1992-ben piacra dobta a Miu Miu társ ruhamárkát, ami a Tervező Miuccia becenéből alakult ki. Az új márka a fiatal közönséget vette célba. Az elegáns, letisztult vonalakat átgondolva új, frissebb kollekciókkal jelent meg. A legnagyobb népszerűségnek Japánban örvend. A Prada a kilencvenes évek közepétől már férfikollekciókkal is előállt, emellett sportruházat értékesítésébe is belekezdett.

PradaFlralPinkSkirt7

Sok más céghez hasonlóan a Prada is különleges szerződéseket köt modelljeivel. A modellek számára ez az egyik legnagyobb lehetőség, hiszen aki egyszer Práda kampányában szerepel, megnyílik előtte a divatvilág, és világhírnévre tehet szert. Ilyen modellek voltak Suvi Koponen és Sasha Pivovarova, Daria Werbowy, Gemma Ward, akik a Pradanak köszönhetik későbbi sikereiket.

Prada_spring_summer_2016_collection_Milan_Fashion_Week1

Eliza

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.