Divat,  Divatcégek

Calvin Klein

Mai nap tovább folytatom a híres divattervezők és divatcégek bemutatásáról szóló rovatomat, amiben a mai nap Calvin Klein életútjáról és a cég fejlődésérül fogok nektek beszámolni.

 

A Calvin Klein névről mindenki számára a minőségi alsónemű kollekciók jutnak eszünkbe, ahogyan tökéletes idomokkal megáldott modellek lányok és kidolgozott testű fiúk tárnak a szemünk elé. Gondoltátok volna, hogy a márka nem az alsóneművel vált híressé? Vagy azt, hogy a tervező életének magyar vonatkozásai is vannak?

calvin-klein-collection_fw13_campaign_01

Calvin Richard Kleinként New Yorkban született,  és már hamar megmutatkoztak rajta a divat szeretet. A magyar-zsidó családba született kisfiú saját erejéből tanult meg varrni és varrásmintákat rajzolni. Tanulmányait is a divat világában folytatta tovább, azonban sosem jutott el addig, hogy diplomát szerezzen belőle. 1962-ben befejezte a tanulmányait, és saját ruhák tervezésébe kezdett New York-i butikok számára.

8740784_calvin-kleins-most-famous-models-from_t854169f

 

 

Hat évvel később gyerekkori barátjával együtt hozták létre első vállalatukat. Egy hotel üzlethelyiségében berendezett boltjukban főleg kabátokat és ruhákat gyártottak. Az első nagy sikereit farmer kollekciójával érte el, amivel később a hírnevét is szerzet a márka számára. A cég népszerűvé tette a farmer viselését is. A letisztult, elegáns, egyszerű és határozott szabás és vonalaikkal lopták be magukat az emberek szívébe. Színviláguk főleg bézs, szürke, kék és fehér színekből álltak, visszafogottságuk pedig forradalmat indított el a divatvilágban. A letisztult, minimalista designe egyre népszerűbb lett az üzletasszonyok és üzletemberek számára. A hivalkodó, feltűnő darabokról szívesen váltottak az egyszerű, de mégis elegáns vonalra.

calvin-klein-underwear-2016-tobias-sorensen-001-900x1145

1969 a márka megjelent a Vogue címlapján és egyre nagyobb rétegeket vonzott magához. 1971-ban már a kollekció blézerekkel, sport ruházattal és a mára híressé vált fehérnemű kollekciókkal is kiegészült. A bővülő portfólió által pedig egyre nagyobb rétegekhez jutott el a márka.  A későbbiek során a cég próbálkozott kozmetikumok világával, azonban ez a vonalat hamar felszámolták sikertelensége miatt, azonban parfüm kollekciója mai napig nagy kedvnek örvend. Sok illat az évek során világhírűvé vált, mint például Obsession, Eternity, Escape, Contradiction és One. Az 1997- es évben a Swess Made Svájci óragyárral óragyárral összeállva alkották meg az óra kollekciójukat, ami azóta is nagy sikert aratott. 2004-ben pedig ékszer kollekciójával állt elő, ami szintén sikerrel fogadta a nagyközönség.

calvin-klein-underwear-kendall_jenner_2

Igazi sikert továbbra is farmer és alsónemű kollekciójával aratott. Nem csak a farmer elterjedését köszönhetjük neki, hanem az alsónemű, mint divat termék megítélését is. A cég mára már hatalmas területeket hódított meg, és több mint 12000 üzlete nyílt már a világ szinte minden pontján. A márka adott helyt sok modell felemelkedésének, köztük Brooke Shields is, aki már tinédzser korában a farmer kollekció kampány arcává vált. Klein sokszor él a szexualitás és a polgárpukkasztás, provokatív eszközökkel termékei reklámozása során.

Eliza

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.